top of page

NeuroRC

NeuroRC biedt innovatieve behandelingen bij NAH. Ik ben zelf mede-eigenaar en werkzaam bij NeuroRC. De trajecten bij NeuroRC zijn gericht op herstel. De focus ligt op het brein zo goed mogelijk laten functioneren. 

 

In deze tekst leg ik uit wat we bij NeuroRC doen. 

​
 

Intake
In de intake met een hoofdbehandelaar (psycholoog of arts) wordt gekeken of een traject bij NeuroRC passend is. Ook wordt er gekeken naar contra-indicaties (problemen waardoor iemand niet mee kan doen). 
Bij NeuroRC richten we ons met name op de cognitieve klachten en overprikkeling na hersenletsel. We leggen de focus niet op lichamelijke uitval. 
 

Pre-sessies
In een voorbereidende week doen we meerdere voormetingen (zoals vragenlijsten, neuropsychologisch onderzoek) en geven uitleg over het traject en hersenletsel. Hierbij geven we ook adviezen op het vlak van leefstijl zoals bewegen, rust, slaap en stress. 
In overleg kunnen we ook bloedonderzoek, darmmicrobioom of een 3 daagse stress meting inzetten. 

 

Intensieve week 
Tijdens de intensieve week wordt er getraind volgens het ABC principe: Activatie, Breintraining, Consolidatie. 
Tijdens de activatie doen we een Neuro-HIIT en krachttraining. Hiermee bereiden we het brein voor op de breintraining. We creëren een optimale situatie voor brein om nieuwe verbindingen te maken en te leren. Ook ontstaat er door de Neuro-HIIT die we gebruiken meer flexibiliteit in het autonome zenuwstelsel (stress systeem).
Daarna is er een breintraining; tijdens deze training worden er verschillende delen van het brein tegelijkertijd geactiveerd; auditief, visueel, motorisch, balans en cognitief. Dit heeft als doel nieuwe routes in het brein te stimuleren. Een trainer daagt de deelnemer door het steeds moeilijker te maken. We willen dat er fouten gemaakt worden!
Tot slot is er de consolidatie fase, waarin we de nieuwe route willen verankeren, consolideren. Hierin is het van belang rust te nemen. Hiervoor is een speciaal ingerichte rustruimte, met verschillende attributen die de rust kunnen ondersteunen. 

In deze intensieve week wordt fulltime getraind. Dit wordt vaak als pittig ervaren. 

 

Boosterdagen & zelf trainen
Na de intensieve week komen deelnemers nog 1x per week trainen en wordt er ook zelfstandig thuis getraind. Langzamerhand werken we van een trainingsritme naar een gezond stressritme in het dagelijks leven. Waarbij ook dan de ABC’s worden toegepast.

 

Begeleiding

De hoofbehandelaar begeleid de deelnemer met verschillende gesprekken, zodat iemand er niet alleen voor staat. Ook zijn er korte evaluaties met de trainers gepland. 

​

​

Multidisciplinair team

Bij NeuroRC werken we met een multidisciplinair team van BIG geregistreerde zorgprofessionals (arts, GZ-psychologen, sportpsycholoog, fysiotherapeut, oefentherapeut, diëtist). We werken in nauwe samenwerking met GGZ instelling Maarsingh en van Steijn en het gespecialiseerde microbiologische lab NL-lab
In onze multidisciplinaire overleggen zijn onze samenwerkingspartners frequent aanwezig. 

 

Het werkingsmechanisme van de training

Het is nog onduidelijk hoe deze trainingen vooruitgang geven. We zien vooral vooruitgang in de overprikkeling, vermoeidheid en cognitieve klachten. 
Helaas is het werkingsmechanisme nog onbekend. Is het zoals CognitiveFX suggereert door een verbetering in neurovasculaire koppeling? Of worden de routes korter door een verandering in de functionele connectiviteit? Is het een soort exposure therapie waarbij er angst en vermijding wordt doorbroken? Is er een leereffect? Of peelt placebo ook nog een rol. Op dit moment is hier nog geen antwoord op, verder onderzoek is hiervoor noodzakelijk. 

 

Kosten
Op dit moment wordt een traject bij NeuroRc niet vergoed door de zorgverzekering, soms wel door een werkgever of letselschade verzekeraar. De actuele prijzen staan vermeld in de folder die is te bestellen via de website van NeuroRC. 

​

bottom of page